Cilt travması nedir?
Travma, deri ve deri altı dokuların yanı sıra kemik yapıları, sinüsler, ağız içi yapılar, dişler veya boyun yapılarına da zarar verebilir. Kemik yapılarını da etkileyen yaralanmalara maksillofasiyal travma denir.
Vücut travması ne demek?
Travma veya yaralanma, canlı bir varlıkta bedensel ve ruhsal açıdan önemli ve etkili yaralanma belirtileri bırakan ağrı ve bir doku veya organın yapısını veya şeklini bozan ve dışarıdan gelen mekanik bir etki sonucu oluşan lokal yaralar olarak tanımlanmaktadır. Travma, kasıtlı veya kasıtsız olarak meydana gelebilir.
Çene travması nedir?
Çene ve yüze gelen bir travmadan sonra kişi ağzını açıp kapatmakta zorluk çeker, bu işlem sırasında ağrı hisseder ve kulak çevresinde oluşan ağrı öncelikle eklem çıkığına işaret eder. Bu durumun öncelikli olarak bir doktor tarafından değerlendirilmesi çok önemlidir.
Travmatik yaralanmalar nelerdir?
Travma bölümü, yüksekten düşme, sert bir yüzeye çarpma veya burkulma gibi zor ve ciddi durumları inceler. Özellikle kemik kırıkları, kas yaralanmaları ve uzuv kopmaları gibi travmatik yaralanmalar ortopedi bölümünün konuları arasındadır.
Yüz travması neden olur?
Günümüzde teknolojideki ilerlemeler ve artan hız nedeniyle artan trafik kazaları yüz kemiklerinde çeşitli kırıklara yol açmaktadır. Araba kazaları dışında diğer etiyolojik nedenler arasında spor kazaları, ev kazaları, iş kazaları, kavgalar ve silahla yaralanmalar yer almaktadır.
Üzüntüden cilt bozulur mu?
Üzgün, mutsuz ve yaşlı görünmemize neden olur. Aşırı stres sırasında kortizol hormonunun artması nedeniyle cilde kan dolaşımı yavaşlar ve cilt hücrelerinin beslenmesi bozulur. Bunun sonucunda hyaluronik asit ve kolajen sentezi azalır ve cilt kurur, ince kırışıklıklar artar ve cilt cansız ve donuk görünmeye başlar.
Fiziksel travmalar nelerdir?
Trafik kazaları, ciddi yaralanmalar ve düşmeler, sporcuların yaralanmaları, fiziksel saldırılar (kavgalar), doğal afetler ve savaşlar hepsi fiziksel travma kaynaklarıdır. Bunlar, olayın etkisi nedeniyle vücutta fiziksel bir etki yaratır. Örnekler arasında kırıklar, kanama, doku hasarı ve daha ciddi hasarlar bulunur.
Travmaya neden olan olaylar nelerdir?
Deprem, sel, yangın gibi doğal afetler, işkence, savaş, tecavüz gibi insan eliyle yaratılan travmalar, kaza gibi travmatik olaylar, ağır ve ölümcül hastalıklar ve rahatsızlıklar ya da beklenmeyen ölümler bireylerde psikolojik travmalara neden olabilmektedir.
Travması olan birine nasıl davranmalı?
Destek teklif edin: Kişiye destek teklif edin, ancak sınırlarına saygı göstermeyi unutmayın. Yardım teklif edin, ancak kişi yardım etmeyi reddederse zorlamayın. Tehdit edici ifadelerden kaçının: Kişinin travma sonrası evresinde tehlikeli veya tehdit edici ifadelerden kaçının. Bu tür konuşmalar travma sonrası stresi artırabilir.
Diş travması nedir?
Diş travması, dişler, dudaklar, diş etleri, dil ve çene dahil olmak üzere ağızda oluşan bir yaralanmadır. Ağız ve diş travmasında yumuşak doku yaralanmaları genellikle çok ağrılıdır ve acil tedavi gerektirir. En yaygın diş travması kırık veya kayıp bir diştir.
Çene bozukluğu nasıl anlaşılır?
Çiğneme, ısırma, yutma ve konuşma zorlukları çene geriliğinin belirtileri olarak düşünülebilir. Çene geriliği olan kişilerde yeme ve konuşma sorunları görülür ve çene ve çene eklemlerinde ağrılar yaşanabilir. Bazı durumlarda alt ön dişler üst damakla temas eder. Bu durumda diş etlerinde deformasyon görülür.
Çene neden yana kayar?
Çene hizasızlığının nedenleri arasında travma, ani hareketler ve çene kaslarının aşırı gerilmesi veya zayıflığı gibi faktörler yer alır. Ek olarak, hizasız dişler veya bruksizm (diş gıcırdatma ve sıkma) gibi alışkanlıklar da çene hizasızlığına yol açabilir.
Travmalar kaç gruba ayrılır?
Travma türleri iki ana kategoriye ayrılabilir: fiziksel ve psikolojik. Fiziksel travma, kaza, doğal afet veya saldırı gibi fiziksel zarara neden olan bir olaydır. Psikolojik travma, bir kişinin zihinsel dengesini bozan duygusal olarak yıkıcı bir olaydır.
Geçmiş travmalar nasıl düzeltilir?
Geçmiş travmalar nasıl düzeltilir? Geçmişte ağır travmalar yaşamış kişilerin anılarını dinlemek, olayı detaylı bir şekilde anlatmalarını sağlamak ve onlara duygusal rahatlama sağlamak geçmiş travmaları düzeltmede etkilidir.
Travmatik durumlar nelerdir?
Travma olaylarına örnek olarak savaşlar, terör eylemleri, zorla yerinden edilme, deprem ve sel gibi doğal afetler, yangınlar, kazalar, fiziksel, psikolojik veya cinsel taciz, ihmal, kayıp (örneğin, sevilen birinin ani ölümü veya başka bir şekilde kaybı), kaçırılma, fiziksel veya cinsel saldırı, yaşam…
Cilt zedelenmesine ne iyi gelir?
Yumuşak doku yaralanmalarını buz uygulaması, elastik bandajla kompres, elevasyon, rehabilitasyona hemen başlanması, istirahat, ağrı kesici ilaç kullanımı ve sıcak uygulama gibi tedavi yöntemleriyle iyileştirebilirsiniz.
Strese bağlı cilt hastalıkları nelerdir?
Stresle ilişkili iltihaplanma egzama, rozasea, sedef hastalığı, vitiligo ve ürtiker gibi birçok cilt rahatsızlığında ortaya çıkabilir. Araştırmalar, tetikleyici bir psikolojik durum ve stresin, özellikle kronik cilt rahatsızlığı olan kişilerin çoğunda bir faktör olabileceğini göstermektedir.
Cilt bozulması neden olur?
Bunlara stres, kötü beslenme, yetersiz uyku, sigara kullanımı, aşırı güneşe maruz kalma, kirli hava ve yanlış cilt bakım yöntemleri dahildir. Ciltte bozulma; akne, kızarıklık, kuruluk, kaşıntı, tahriş, lekeler ve yaşlanma belirtileri gibi farklı şekillerde ortaya çıkabilir.
Doku travması ne demek?
Doku yaralanması, kaslar, tendonlar ve bağlar gibi yumuşak dokuların travma sonucu hasar gördüğü bir durumdur. Evde tedavi genellikle dinlenme, buz uygulaması, kompresyon ve yükseltmeyi içerir. Bu tedaviler ağrıyı ve şişliği azaltmaya ve iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur.