İçeriğe geç

Istinaf Mahkemesi Cezayı Artırır Mı

Mahkeme istinafa giderse ne olur?

Taraflar istinaf başvurusunda bulunursa, ilk derece mahkemesi, davanın esasını ve usul yönlerini bölge mahkemesinin yetkili dairesi tarafından inceler. Yerel mahkemenin kararının usul ve yasaya uygun olduğu tespit edilirse, karar onaylanır.

Ceza davası İstinaf ne kadar sürer?

Ceza mahkemesinde ortalama karar süresi 1-2 yıldır. Hukuk mahkemesinde ortalama karar süresi 1-2 yıldır. Temyiz Mahkemesinde ortalama karar süresi 1-2 yıldır (Bölge Mahkemesi). Temyiz Mahkemesinde ortalama karar süresi 2-3 yıldır (Yüksek Mahkeme)9 Ocak 2024

Savcı neden İstinaf’a gider?

Bu bağlamda, Cumhuriyet savcısı, adaletin yerini bulmasını sağlamak amacıyla, suç şüphesinin varlığını öğrenmesi halinde, sanığın lehine veya aleyhine verilen mahkeme kararına karşı kamu adına şikâyette bulunmak ve itiraz etmekle yükümlüdür.

İstinaf mahkemesi kararı bozar mı?

Temyiz yasal bir çözüm yolu olsa da, inceleme sürecinin bir parçası olarak yeniden yargılama yapma ve yeni bir hüküm verme fırsatı da olabilir. Temyiz mahkemesi ilk derece mahkemesinin kararını incelerken, bir hukuka aykırılık veya temyiz için başka bir gerekçe varsa kararı düzeltebilir ve yeni bir hüküm verebilir.

Bir dosya İstinafta ne kadar bekler?

İstinaf, ilk derece mahkemesinin kararının usul ve esas yönünden üst mahkeme tarafından incelenmesidir. Aynı zamanda istinaf dosyası, karar duruşmasından itibaren bir ay içinde ve gerekçeli kararın verilmesinden itibaren iki ay içinde kapatılır.

Kesin karar istinaf edilirse ne olur?

İstinaf mahkemesinin (bölge mahkemesi) nihai kararına itiraz. Bölge mahkemesi yani istinaf mahkemesi, yerel mahkemenin kararını içerik ve usul hukuku açısından inceler ve olgusal ve hukuki bir inceleme yapar.

İstinaf daha fazla ceza verir mi?

İstinaf, sadece hakkında ceza muhakemesi yapılan sanık tarafından yapılmışsa, yani sanık hakkında istinaf başvurusu yoksa, istinaf mahkemesi, yaptığı inceleme sonucunda sanığın daha ağır bir ceza ile cezalandırılması gerektiği sonucuna varsa bile, ceza miktarına ilişkin kararı bozamaz.

Ceza temyiz sınırı kaç yıldır?

İtiraz, dosya üzerinden incelenir; ancak, 10 yıl veya daha fazla hapis cezasına hükmedilen hâllerde, uygun görülmesi hâlinde duruşmalı inceleme yapılabilir (CMK m. 299/1).

İstinaftan red geldi ne yapmalıyım?

Temyizden sonra, temyiz başvurusunda bulunmak için Bölge Mahkemesine bir dilekçe sunulmalıdır. Bu dilekçe, temyizin neden gerekli olduğuna dair tüm ayrıntıları sağlamalıdır.

Hangi cezalar istinaf edilemez?

15.000 TL ve altındaki adli para cezalarına ilişkin mahkûmiyet kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulamaz (CMK m. 31).

İstinaf reddi nedir?

İstinafın reddine ilişkin karar (TTK m. 353/1-b-1) İstinaf mahkemesi, üst mahkeme olarak, yerel mahkemenin kararını inceler ve kararda usul ve esas yönünden herhangi bir eksiklik bulunmadığı sonucuna varırsa istinaf başvurusunu reddeder.

İstinafta tanık dinlenir mi?

Temyiz Mahkemesi, gerekli görürse yerel mahkeme tarafından yürütülen işlemleri tekrarlamaya karar verebilir. Mahkeme yeniden keşif yapabilir ve tanıkları veya uzmanları dinleyebilir.

İstinaf kabul edilirse ne olur?

Temyiz, ilk derece mahkemesinin kararının hem hukuki açıdan hem de olgular ve olaylar (deliller) açısından incelenmesidir. Temyiz başvurusu yapıldığında, bölge mahkemesi ilk derece mahkemesinin kararını “temyiz incelemesi” yoluyla inceler ve yeni bir karar verir.

İstinaftan dönen dosya ne olur?

İstinafın yeniden incelenmesi sonucunda ilk derece mahkemesinin kararı bozularak yeni bir karar verilebilir; istinafın hukuki incelemeye tabi olması nedeniyle yeni bir karar verilmez ve ilk derece mahkemesinin kararı bozulur veya onanır.

İstinaf kararına itiraz olur mu?

Nihai karara karşı yasal çözüm yolu temyizdir. Temyiz genellikle davayı kapatmayan kararlara karşı yapılan bir temyizdir. İnceleme temyiz sürecinde bir duruşmada gerçekleşebilirken, temyiz sürecindeki inceleme genellikle duruşma yapılmadan gerçekleşir ve inceleme dosyaya dayanır.

İstinafa giden dosya kaç günde sonuçlanır?

Temyiz Mahkemesi’ndeki dava ne zaman tamamlanacak? Temyiz Mahkemesi’ndeki davanın tamamlanması için gereken süre, davanın karmaşıklığına, mahkeme yoğunluğuna ve diğer değişkenlere bağlı olarak değişebilir. Genellikle birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir.

Bir dava neden İstinaf’a gider?

Diğer kanunlarda ise ilk derece mahkemelerinin Yargıtay’a başvurabileceği veya orada karar verebileceği, ancak istinaf mahkemelerinin yargı yetkisine giren dava ve konulardaki kesin kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabileceği hükme bağlanmıştır.

İstinafta karara çıkmış dosya ne zaman sonuçlanır?

Karara itiraz edilirse veya kesin bir karar değilse, kararın infazı mümkündür. Karar verilen bir dosya kesin bir dosyadır. Reddedilen bir dosya hakkında gerekçeli karar yazma süresi ceza mahkemelerinde on beş gün, hukuk mahkemelerinde ise bir aydır.

İstinaf hangi hallerde duruşma açar?

İstinaf Mahkemesi, ceza davasının hızlı, kesin ve hakkaniyete uygun bir şekilde sonuçlandırılması için duruşma yapılmasının gerekli olduğuna kanaat getirirse duruşma yaparak karar verir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir