İçeriğe geç

Açılmamış Sayılan Dava Tekrar Açılır Mı

Açılmamış sayılan dava yeniden açılabilir mi?

Davanın açılmamış sayılması nedeniyle, davanın açılmasından doğan tüm sonuçlar ortadan kalkar. Davanın açılmadığına dair verilen kararlar kesin hüküm oluşturmaz. Süre içerisinde yeni bir dava açılabilir. Mahkeme, davanın açılmamış sayılıp sayılmayacağına re’sen karar verir.

Dava dosyası kapandıktan sonra tekrar açılır mı?

Türk Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’na (CMK) göre, kapatılan bir dava çeşitli nedenlerle yeniden açılabilir. Eşinizin suçlandığı suç aslında başka bir kişi tarafından işlenmişse ve o kişi suçun sorumluluğunu kabul ederse, yeniden açma davası başlatılabilir.

Aynı dava tekrar açılır mı?

Davayı terk etmeyi kabul eden taraf aynı davayla tekrar karşı karşıya kalabilir. Dava bu şekilde terk edilirse, davanın hiç açılmadığı kabul edilir. Başka bir deyişle, diğer tarafın terk etme rızası olması koşuluyla, aynı dava ücret karşılığında yeniden açılabilir.

Düşen dava yeniden açılır mı?

Cevap: Evet açılabilir. Bu durumda yeni dava eski davanın devamı sayılacaktır.

Kapanan dava yeniden açılabilir mi?

Prensip olarak, kesin bir kararla sonuçlanan bir uyuşmazlık yeniden yargılanamaz. Bu nedenle, davanın yeniden açılması olağanüstü bir yasal çözümdür. Davanın yeniden açılması talebi, kararı veren mahkemeye “davanın yeniden açılması talebi” sunularak yapılır.

Davanın açılmamış sayılması hüküm müdür?

Ayrıca, herhangi bir sebeple açılmamış sayılan bir davada başvuru yapılmamış sayılır. (TCK m. 150/7) Davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi, dava açılmasından doğan bütün sonuçları ortadan kaldırır. Davaya bakan mahkemenin, davayı inceleyip hüküm verme yükümlülüğü ortadan kalkar.

Kesinleşen dava tekrar açılır mı?

Kesin hükümle sonuçlanan bir dava, kanunda öngörülen hallerde yeniden yargılama yoluyla yeniden görülebilir. Yeniden yargılama, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun olağanüstü kanun yollarında düzenlenmiştir. Başka bir deyişle, bu kanun yolu yalnızca kanunda sayılan hallerde istisnai olarak kullanılabilir.

Kapalı dosya tekrar açılır mı?

Kapatılan icra dosyaları, ilgili şartların sağlanması halinde, hem ilamsız takiplerde hem de ilamlı takiplerde yeniden açılabilir. Dosyanın yenilenmesi için, icra işlemlerinin yapıldığı İcra Müdürlüğüne gönderilecek dilekçede, hem dosyanın arşivden çıkarılması hem de yenilenmesi taleplerinin bulunması gerekir.

Geri alınan dava tekrar açılabilir mi?

Davanın geri alınması ile davadan feragat arasındaki en önemli fark, geri alınan davanın yeniden açılması mümkün iken, feragat edilen davanın yeniden açılması mümkün olmayıp, feragatin kesin hüküm etkisi olmasıdır (m. 311).

Rededilen bir dava tekrar açılabilir mi?

Dava usulden reddedilirse, dava hiç açılmamış sayılır. Dolayısıyla zamanaşımı süresinin kesildiği kabul edilmez. Dava usulden reddedildikten ve zamanaşımı süresi henüz dolmamışsa, aynı dava yeniden açılabilir. Ancak, sürenin dolmasından sonra dava açılırsa, davanın itirazla reddi kararı verilir.

İptal edilen dava tekrar açılabilir mi?

Yukarıda belirtildiği gibi feragat kesin bir hükümdür. Kararı daha önce verilmiş bir dava yeniden açılamayacağı gibi, tamamen feragat edilmiş bir dava da yeniden açılamaz. Aynı konu ile tekrar dava açılırsa dava reddedilir.

2 sene sonra dava açılır mı?

İş mahkemelerinde kıdem tazminatı ve iş akdinin feshi tazminatı davalarında, işçinin iş akdinin feshedildiği tarihten itibaren beş yıl içinde dava açması gerekir. İşçinin ücret ve diğer talepleri durumunda zamanaşımı süresi beş yıldır.

Dava dosyası kaç kez yenilenebilir?

Dosyası takipten çıkarılan bir dava ancak iki kez uzatılabilir. İkinci uzatmadan sonra tekrar (üçüncü kez) takip yapılmazsa, takibin açılmamış sayılmasına karar verilir (m. 150/6).

Açılmamış sayılan dava ne zaman kesinleşir?

Davanın taraflarca takip edilmemesi nedeniyle dosyanın takipten kaldırıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde dava yenilenmezse, davaya ilişkin tüm yasal hükümler ve sonuçlar bu kapsamda geçersiz sayılır ve sunulan belgeler başka bir işleme tabi tutulmaksızın derhal yürürlüğe girer.

Hangi hallerde davanın açılmamış sayılmasına karar verilir?

Dosyası takipten çıkarılan bir dava, taraflardan birinin talebi üzerine takipten çıkarıldığı tarihten itibaren üç ay içinde bir dilekçe ile yenilenebilir (HMK m. 150/4). Takipten çıkarılan dosya üç ay içinde yenilenmezse “davanın açılmamış sayılmasına” karar verilir (TMK m. 150/5).

Davanın reddi halinde yeniden dava açılabilir mi?

DAVANIN USUL NEDENİYLE REDDİ HALİNDE ZAMAN AŞIMI DURUMU Davanın usule göre reddi ile dava hiç açılmamış sayılır. Bu nedenle zamanaşımı süresinin kesintiye uğradığı kabul edilmez. Dava usule göre reddedildikten sonra, zamanaşımı süresi henüz dolmamışsa aynı dava yeniden açılabilir.

2 sene sonra dava açılır mı?

Kıdem tazminatı ve işten çıkarılma tazminatı için iş mahkemelerine getirilen davalarda, çalışanın işten çıkarılma tarihinden itibaren beş yıl içinde dava açması gerekir. Ücret ve diğer talepler için zamanaşımı süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir.

Geri alınan dava tekrar açılabilir mi?

Davanın geri alınması ile davadan feragat arasındaki en önemli fark, geri alınan davanın yeniden açılması mümkün iken, feragat edilen davanın yeniden açılması mümkün olmayıp, feragatin kesin hüküm etkisi olmasıdır (m. 311).

Karşı dava açma süresi geçerse ne olur?

Cevap verme süresinin geçmesinden sonra karşı dava açılırsa mahkeme, istem üzerine veya kendiliğinden davaların ayrılmasına karar verir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Azeri Escort