İçeriğe geç

Modernleşmenin Temelinde Ne Var

Modernleşme süreci nedir?

En genel anlamıyla modernleşme, ekonomik, politik ve kültürel değişimleri içeren yeni bir toplumsal gerçeklik türü olan modernitenin elde edilmesini sağlayan süreçleri ifade eder. Alan Touraine’in sözleriyle, modernleşme “eylem halindeki moderniteyi” karakterize eder.

Modernleşme yaklaşımı nedir?

Modernleşme kuramı ise, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerin, gelişmiş ülkelerin keşfettiği yöntemleri izlemekten başka bir kalkınma yolu olmadığını ileri süren uluslararası bir siyasal ekonomi görüşüdür.

Modernleşmenin amaçları nelerdir?

Batı ile temasları artırmanın amacı başlangıçta Batı’nın bilimsel, ekonomik, teknolojik ve kurumsal gelişmelerini ülkeye getirmekti. Ancak modernleşme yalnızca maddi unsurlarda bir değişiklik anlamına gelmez, aynı zamanda zihniyet ve değerlerde de bir değişiklik anlamına gelir.

Modernleşme türleri nelerdir?

Modernleşme türleri genellikle farklı alanlara hitap ederek ortaya çıkar. Bunların arasında toplumsal modernleşme, endüstrileşme, bilimsel çalışmalar vb. gibi birçok unsur bulunur. Böylece bir ülkenin gelişimi devam eder ve hızla ilerler.

Modernleşme ne zaman başladı?

Özet: Genel olarak toplumsal ve siyasal yaşam alanlarında değişimlere yol açan, toplumun geleneksel değerlerinden soyutlanarak yeniden tasarlanmasını ifade eden modernizm; 19. yüzyıldan 20. yüzyılın ortalarına kadar toplumsal alanın her alanını etkilemiştir.

Lerner modernleşme sürecinde hangi olguyu temel alır?

Berkes ile Lerner’in son dönem çalışmalarının en önemli ortak noktası, Ortadoğu’nun (geleneksel) toplumlarıyla ilişkilerinde din olgusunu yorumlama biçimleridir.

Modern toplumun özellikleri nelerdir?

Modern toplum genel olarak, kentleşme sürecinde ilerlemiş, toplumsal hareketlilik ve siyasal katılım düzeyinin yüksek, mesleki uzmanlaşmanın çeşitlendiği, ekonomik gelişmişlik ve okuryazarlık düzeyinin yüksek olduğu, kitle iletişim araçlarının etkin biçimde kullanıldığı bir yapıya sahiptir2.

Modernleşme çağdaşlaşma nedir?

Çağdaş kelimesinin sözlük anlamı, zamanın yenilik ve özelliklerine ayak uydurmaktır. Modernleşme, değişime, geleneksel yapıların çözülmesine ve radikal dönüşüme işaret ettiğinden, bu çalışmada çağdaş kelimesi yerine modernleşme kelimesi kullanılmıştır.

Modernleşme kuramı kimin?

Sosyolog ve siyaset bilimci Fahrettin Altun’un, ilk baskısını 2002 yılında okuyucuyla buluşturan Modernleşme Kuramı, Eleştirel Bir Giriş adlı eseri, sosyal bilimlerdeki hâkim modernleşme algısı ve kuramından farklı bir düzlemde temelleniyor.

Modernleşmenin toplumsal etkileri nelerdir?

İnsan hakları, demokrasi ve bireysel özgürlük ile toplumsal cinsiyet eşitliği gibi değerler ön plandadır. Kültürel kimlik: Modernleşme, kültürel kimliklerin daha karmaşık ve çeşitli hale gelmesine yol açabilir. Küreselleşme ve iletişim teknolojileri sayesinde farklı kültürler arasındaki etkileşim artmaktadır.

Modernleşme okulu nedir?

Modernleşme okulu, ikili toplum modelini kullanarak geleneksel ve modern toplum arasındaki farkları göstermeye çalışır. İşlevselci teoriden beslenen modernleşme okuluna göre, modern toplum yapısal olarak en yüksek uzmanlaşma ve farklılaşma derecesine ulaşmıştır.

Ilk modernleşme çabaları hangi hareketle başlamıştır?

Modernite, Batı’da aydınlanma, kapitalizm, sanayi devrimi ve kentleşmenin bir sonucu olarak ortaya çıktı. Öte yandan Türk aydınları, Batı’da modernitenin nedenlerini kendi reformlarının bir sonucu olarak beklediler. Batı için modernite, geleneksel inanç ve teorilerden uzaklaşmak anlamına gelir. Batı dışı toplumları sistemden dışarı itti.

Modernitenin temel özellikleri nelerdir?

Modernitenin getirdiği temel değerler; akılcı düşünce, bireyselleşme, kentleşme, sanayi devrimi, laik yaşam, bilimsellik, ulus-devlet, laiklik ve bürokrasi olarak sıralanmaktadır (Aslan Yaşar, 2011: 11).

Modernleşme nasıl bir süreçtir?

Modernleşme süreci, çalışma hayatında endüstrileşme, köylerin kentlere dönüşmesi, toplulukların toplumlara dönüşmesi, bireyselciliğin ve eşitlikçi düşüncenin yükselişi, rasyonalizasyon ve toplumsal düzenleme gibi pek çok düşünceyi içinde barındıran çok boyutlu bir süreçtir.

Modernist düşünce nedir?

Modernizmin 19. yüzyılın ortalarında Fransa’da ortaya çıktığı ve yaklaşık 1884’ten 1914’e kadar sürdüğü düşünülmektedir. Temel fikir, geleneksel sanatların, edebiyatın, sosyal örgütlerin ve günlük yaşamın modası geçmiş olduğu ve bunların yeni bir kültürle değiştirilmesi gerektiğiydi.

Felsefede modernleşme nedir?

Modernleşme teorisi, II. Dünya Savaşı’ndan sonra Amerikan sosyal bilim çevrelerinde ortaya çıkan bir toplumsal değişim yaklaşımıdır. Batı’yı model alarak ve Amerika’yı modernitenin temsilcisi olarak tasvir ederek tüm dünya toplumlarının modernleşebileceğini varsayar.

Siyasi alanda modernleşme nedir?

Siyasal modernleşme, bir ülkenin anayasal sistemini ve siyasal yaşamını, otorite, otokrasi ve kişisel yönetim hurafesinden akılcılığa, demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne doğru geliştirme ve dönüştürme sürecidir.

Türk modernleşmesi nasıl başladı?

Tanzimat’la resmen başlayan, meşrutiyet hükümetlerinin ilanıyla devam eden ve Cumhuriyet dönemi reformlarıyla son aşamasına ulaşan modernleşme süreci, bu dönemde ağırlıklı olarak siyasal ve hukuki alanda yapılan reformlar biçiminde gerçekleşmiştir.

Modernleşme çağdaşlaşma nedir?

Çağdaş kelimesinin sözlük anlamı, zamanın yenilik ve özelliklerine ayak uydurmaktır. Modernleşme, değişime, geleneksel yapıların çözülmesine ve radikal dönüşüme işaret ettiğinden, bu çalışmada çağdaş kelimesi yerine modernleşme kelimesi kullanılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir